خوردنی های مضر برای سندروم روده تحریک پذیر
به گزارش تاریخ امپراطوری های ایران، سندروم روده تحریک پذیر با درد و ناراحتی همراه است، اما اگر می خواهید به بهبودش یاری کنید و اوضاع را برای خود بدتر نکنید برخی غذاها هستند که باید از خوردنشان پرهیز کنید.

غذاهایی که برای روده تحریک پذیر مضر است
سندرم روده تحریک پذیر یا IBS، شرایطی است که در آن فرد نشانه ها و مسائل مکرر شکمی همانند اسهال، یبوست یا هر دو را تجربه می نماید. با اینکه پزشکان هنوز به وضوح نمی دانند چه چیزی باعث ایجاد چنین شرایطی می گردد اما بر این باورند که این اختلال بر روی تعامل مغز و روده اثر می گذارد. زمانی که فرد با سندرم روده تحریک پذیر دست و پنجه نرم می نماید ممکن است متوجه گردد که بعضی از غذاها شرایط او را بدتر می نماید یا باعث تحریک نشانه های موجود می گردد.چه غذاهایی باعث تحریک IBS می گردد؟
اگرچه این غذاها ممکن است برای هر فردی متفاوت باشد اما پزشکان بعضی از غذاهای محرک را شناسایی نموده اند که ممکن اشت به نشانه های گوارشی در افراد منجر گردد. اگر فردی بخواهد شرایط خود را به خوبی مدیریت کند باید بعضی از این غذاها یا همه آن ها را از رژیم غذایی خود حذف نماید و بعدا در صورت احتیاج آن ها را به رژیم خود اضافه کند تا ببیند کدام یک از آن ها باعث بدتر شدن نشانه ها می گردد.غذاهایی که باید از خوردن آن ها اجتناب گردد
بیشتر پزشکان توصیه می نمایند از رژیم غذایی به نام رژیم غذایی کم FODMAP استفاده گردد تا از بروز نشانه های این بیماری جلوگیری گردد. FODMAP به معنای غذاهای قابل تخمیر، الیگو(oligo)، دی(di) و مونوساکاریدها و پلی اول(polyol) هاست.این نام ها نشان دهنده کربوهیدرات های مختلفی هستند که می توانند نشانه های سندرم روده تحریک پذیر را با ایجاد گاز، درد شکمی بدتر نمایند و باعث بدتر شدن یبوست گردند.
اگر فردی سندرم روده تحریک پذیر داشته باشد، ممکن است بخواهد با پزشک یا متخصص تغذیه خود برای مشخص مفید بودن این نوع رژیم غذایی برای بهبود نشانه هایش، صحبت کند.
موارد لیست شده زیر، 16 مورد از غذاهایی که در این رژیم غذایی باید از مصرفشان خودداری گردد را نشان می دهد
سیب
شیرین نماینده های مصنوعی همانند سوربیتول، مالتیتول
حبوبات پخته شده
کلم بروکلی
کلم
نوشیدنی های کربناته
گل کلم
نخود
سالاد کلم
لاکتوز در محصولات لبنی همانند شیر، بستنی، خامه ترش و پنیر کلبه
عدس
گلابی
کلم ترش
سویا
هندوانه
پیتزا و سایر غذاهای سرخ شده
این ها تنها چند مورد از غذاهایی هستند که به عنوان غذاهای ایجادنماینده ناراحتی شکم به هنگام وجود بیماری سندرم روده تحریک پذیر، شناخته می شوند.
فردی که به این بیماری مبتلاست می تواند غذاها و نشانه هایی که بعد از مصرف شان ایجاد می گردد را در یک بازه زمانی مشخص یادداشت نماید.
در این یادداشت، او می تواند تمام غذاهایی که مصرف نموده و نشانه هایی که بعد از مصرف داشته است را بنویسد. با آنالیز این دفترچه یادداشت، فرد می تواند غذاهایی که باعث تحریک نشانه های موجود می گردد را شناسایی کند و از خوردن آن ها اجتناب نماید.
پاکسازی غذاهایی که باعث تحریک نشانه های موجود می گردد
وجود بیماری سندرم روده تحریک پذیر به این معنی نیست که فرد نمی تواند سبزیجات یا سایر میوه ها را مصرف کند. با اینحال افراد می توانند غذاهایی که FODMAP کمتری دارند را بپزند و زمانی که بیرون هستند آن ها را سفارش دهند.نمونه هایی از این اقدامات در فرد مبتلا به IBS در برگیرنده موارد زیر است
انتخاب میوه های کم FODMAP همانند موز، بلوبری، طالبی، انگور، پرتقال، کیوی، توت فرنگیخوردن سبزیجاتی همانند هویج، بادمجان، لوبیا سبز، اسفناج، کدو مسما و سیب زمینی شیرین
افزایش مصرف کلسیم با مصرف ماست به جای سایر غذاهای حاوی لاکتوز. باکتری های طبیعی موجود در ماست می تواند به کاهش نشانه های این بیماری یاری کند.
جایگزین کردن کره در غذاها با روغن زیتون سالم. فرد می تواند حدود سه چهارم از کره موجود در دستور پخت مواد غذایی را با روغن زیتون جایگزین کند. به عنوان مثال اگر دستور پخت در برگیرنده نیمی از کره(4 قاشق غذاخوری) است، فرد می تواند به جای ان از سه قاشق غذاخوری روغن زیتون و یک قاضق غذاخوری کره استفاده کند.
جایگزین کردن شیر گاو با گزینه های بدون لاکتوز همانند برنج، سویا، بادام و شیر جوی دوسر
محدود کردن یا اجتناب نمودن از شیرین نماینده های مصنوعی همانند سوربیتول و مالتیتول و شربت ذرت با فروکتوز بالا. این مواد می توانند میکروبیوم روده را دچار اختلال سازند و نشانه های سندرم روده تحریک پذیر را بدتر نمایند.
با اینکه افراد نمی توانند همه موادی که باعث تحریک نشانه های بیماری می گردد را از دستور پخت مواد غذایی خود حذف نمایند اما استفاده از مقادیر بسیار اندک هم می تواند نشانه های موجود را کاهش دهد.
نتیجه گیری
بر اساس یکی از مقالات منتشر شده در The American Journal of Gastroenterology، 10 الی 15 درصد افرادی که در کشورهای صنعتی با اختلالات معدی روده ای دست و پنجه نرم می نمایند از IBS هم رنج می برند. با اینکه رژیم غذایی تنها فاکتور تحریک نماینده محسوب نمی گردد اما می تواند نقش مهمی در بروز نشانه های فرد داشته باشد.با شناسایی مواد غذایی تحریک نماینده و اجتناب از مصرف غذاهایی که باعث بدتر شدن نشانه های موجود می گردد، می توان از زندگیِ بدونِ نشانه های مرتبط با IBS لذت برد.
منبع: سایت مجله سلامت
منبع: راسخون