علل احساس طعم تلخ در دهان
به گزارش تاریخ امپراطوری های ایران، چنانچه طعم تلخی را در دهان خود احساس می کنید و در پی راه های خلاصی از این مشکل هستید، در این صورت مقاله پیش رو را مطالعه نموده تا علل و درمان این شرایط را بیابید.

مترجم: رزیتا ملکی زاده
منبع:راسخون
چنانچه طعم تلخی را در دهان خود احساس می کنید و در پی راه های خلاصی از این مشکل هستید، در این صورت مقاله پیش رو را مطالعه نموده تا علل و درمان این شرایط را بیابید.
از خواب بیدار شدن و احساس طعمی تلخ در دهان خیلی خوشایند نیست. اما اشکالی ندارد. این اتفاق هر روز رخ می دهد. معمولاً یک مسواک خوب به دندانها این مشکل را رفع می سازد. اما گاهی این مزه افتضاح همچنان در دهان شما مانده و حتی چندین مرتبه پس از شستشوی دهان باز هم به همان صورت باقی می ماند.
هرگونه تغییر در توانایی حس چشایی را در اصطلاح پزشکی نارسایی چشایی گویند. پرزهای چشایی موجود در دهان ما پنج نوع طعم اصلی را مانند شیرینی، شوری، ترشی، تندی و تلخی را تشخیص می دهد. به منظور تشخیص طعم های پیچیده، وجود حس بویایی هم بسیار لازم است. بنابراین، زمانی که فردی مبتلا به عفونتهای دستگاه تنفس است و حس بویایی او کاهش یافته، حس چشایی هم در این فرایند تغییر می نماید. یک مزه تغییر یافته، خصوصاً وجود یک طعم تلخ می تواند موجب از دست دادن اشتهای فرد گردد، به این دلیل که احساس تلخی مداوم در دهان او را از خوردن هرچیزی بازمی دارد. علاوه بر مسائل تنفسی، دلایل دیگری وجود دارند که موجب بوجود آمدن طعم تلخ در دهان می شوند. بعضی از این دلایل را در ادامه شرح داده و در پی آن راه کارهایی به منظور خلاصی از این شرایط آورده شده است.
علل
مسائل دهان و دندان
فردی که دچار عفونتی در دهان، مانند بیماری لثه، آبسه در دندان یا لثه باشد، ممکن است طعم تلخی را در دهان خود احساس کند. گاهی اوقات، فرد ممکن است نسبت به ترکیباتی که با آن دندان خود را پر نموده حساسیت داشته و در نتیجه، ممکن است به خاطر وجود آنها طعم تلخی را در دهان احساس کند.بیماری رفلاکس اسید
یکی از علل اصلی این شرایط، نوعی بیماری تحت اسم رفلاکس یا بازگشت اسید معده است که بعلاوه به آن بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) گویند. فردی که مبتلا به این بیماری است، دچار بازگشت شیره های گوارشی و یا اسید به درون گلو شده و در نتیجه به هنگام خوردن، طعم تلخی را در دهان احساس می نماید. علل اصلی بیماری ریفلاکس اسید، پرخوری، خوردن مواد غذایی تند و چرب و خوردن در ساعات غیرمعمول می باشد. علاوه بر وجود طعم تلخ در دهان، دیگر علائم بیماری ریفلاکس اسید، سوزش سر دل، بوی بد دهان، سردرد، نفخ، گاز، تهوع و گلودرد می باشند.فنیلتیوکربامید (PTC)
یک فرد عادی با حدود ده هزار جوانه یا پرز چشایی به جهان می آید. بعضی افراد قادر به احساس طعم فنیلتیوکربامید یعنی آمیزه ای از تلخی بوده و در نتیجه او را مستعد تجربه طعم تلخی بیش از دیگران می سازد.دارو
یکی دیگر از دلایل آن، مصرف بعضی داروها مانند داروهای ضد افسردگی (برای بیماران مبتلا به استرس و افسردگی)، ویتامین های دوران بارداری (برای زنان باردار) و حتی آنتی بیوتیک های همیشگی است.مصرف آجیل کاج
بعضی تحقیقات نشان می دهند که مصرف آجیل کاج، به خصوص آنهایی که خراب شده اند، می تواند منجر به ایجاد طعم تلخ در دهان گردد. این تغییر در مزه می تواند بلافاصله پس از مصرف آجیل کاج و یا چند روز پس از آن اتفاق افتد. فردی که دچار این شرایط شده ممکن است به مدت چند روز و گاهی حتی چند هفته این طعم تلخ را در دهان خود احساس کند.عدم تعادل هورمونی
عدم تعادل هورمونی مانند بالا و پایین شدن سطوح استروژن، که در خانمها در طول دوره قاعدگی و یا حتی به هنگام بارداری رخ می دهد، می تواند چنین تغییراتی را در مزه دهان بوجود آورد.مسمومیت با فلزات
مسمومیت با سرب و مسمومیت با مس و جیوه می توانند موجب بوجود آمدن طعم تلخ و نوعی مزه فلزی در دهان فردی شوند که دچار این مسمومیتها شده است.بیماری
افراد مبتلا به بیماری هایی مانند زردی، دیابت، سرطان، سوء عمل کبد و یا کلیه، مستعد بوجود آمدن تغییراتی در طعم و مزه دهان می شوند.بهداشت نامناسب دهان و دندان
فردی که دندان های خود را به طور مرتب مسواک نمی زند، ممکن است با تجمعی از باکتری ها و میکروب ها در دهان روبرو شده که می توانند مزه تلخی در دهان را بوجود آورند.درمان
درمان طعم تلخ در دهان مستلزم، مشخص دلیل دقیق پشت آن، و سپس اتخاذ اقدامات و داروهای لازم جهت از بین بردن آن است.دندان های خود را دو مرتبه در روز مسواک زده، و در پی آن از یک دهان شویه دارویی استفاده نمایید. کشیدن نخ دندان به طور مرتب هم به منظور جلوگیری از تجمع میکروب ها و باکتری ها در دندانها بسیار اهمیت دارد.
یکی از درمان های خانگی مؤثر به منظور خلاصی از شر تلخی در دهان مسواک زدن دندان های خود با مخلوطی از جوش شیرین و نمک است. این مخلوط در مبارزه با عفونت دندان و هم در از بین بردن پلاک یا جرم دندان بسیار مفید است.
خوردن مرکبات و یا نوشیدن آب میوه هایی مانند آب پرتقال یا آب لیمو، ترشح بزاق را تشدید ساخته و در نتیجه، به شستن و از بین بردن طعم تلخ در دهان یاری می نماید.
جویدن دارچین و میخک، چند مرتبه در روز، یاری نموده تا مزه تلخ در هان هم به حداقل برسد.
طعم تلخ در دهان پس از خوردن، به دلیل سوء هاضمه یا بیماری بازگشت اسید، را می توان با خوردن در حد اعتدال، اجتناب از غذاهای تند و پرادویه و سرخ شده، و با خوردن وعده های غذایی کوچک و مکرر در زمان مناسب درمان کرد.
تلخی در دهان یک بیماری بسیار جدی به حساب نمی آید. تنها با پیروی از راه کارهای خانگی که در بالا اشاره شد، حفظ بهداشت دهان و دندان و انجام اقداماتی جهت بهبود گوارش خود، می توانید این مشکل را از بین ببرید.
منبع: راسخون