بختک یا اختلال خواب؟

به گزارش تاریخ امپراطوری های ایران، پدیده فلج در خواب که در فرهنگ عامه از آن به عنوان بختک یاد می گردد، به نوعی اختلال در خواب است و فرد مبتلا در نتیجه برهم خوردن ساعات خواب، داشتن اضطراب و استرس یا افسردگی به آن گرفتار می گردد.

بختک یا اختلال خواب؟

به گزارش تاریخ امپراطوری های ایران به نقل از ایرنا، سمیرا یزدانی نژاد، رواندرمانگر، اعلام کرد: پدیده فلج در خواب می تواند کاملا ارثی باشد با این حال امکان رخ دادن آن برای هر کسی وجود دارد. فاکتورهایی نظیر بی خوابی، برهم خوردن ساعات خواب در نتیجه سفر به مناطق دوردست و تغییر ساعات کاری احتمال تجربه این امر را در افراد افزایش می دهد.

وی گفت: احتمال آن که فردی در طول زندگی فلج خواب را تجربه نموده باشد 25 تا 50 درصد است. در این حالت فرد به اشکال مختلف در انجام حرکات ارادی ناتوان به نظر می آید. برای نمونه ناتوانی در صحبت کردن، حرکت دادن بدن، دست و پا و ناتوانی در گگرددن پلک، از علائم گرفتار شدن به پدیده اختلال خواب است.

این رواندرمانگر با بیان این که حالت فلج در خواب ممکن است چند ثانیه حتی تا چند دقیقه به طول بینجامد، اضافه نمود: این پدیده به عواملی نظیر تنش، آشوب های درونی و حمله در خواب مرتبط است. در جریان آن افراد توانایی خود را برای تنظیم چرخه های خواب از دست می دهند و به صورت تصادفی و غیرمنتظره به خواب می فرایند.

یزدانی نژاد ادامه داد: این شرایط ممکن است حین به خواب رفتن یا پس از بیدار شدن از خواب اتفاق بیفتد از این رو علائمی از جمله استرس، اضطراب و افسردگی می تواند باعث بروز این اختلال گردد. با وجود این نمی توان به طور دقیق چنین فاکتورهایی را تحت کنترل درآورد.

این روانپزشک گفت: فلج خواب می تواند یکی از علائم چهارگانه اختلال خواب آلودگی شدید روزانه توام با توهمات خواب باشد. گاهی وجود توهمات شنیداری، دیداری، لامسه، احساس خفگی و سنگینی روی قفسه سینه و ترس، دلیل ایجاد این تجربه وحشتناک در بیمار است که مورد حمله قرار گرفته است.

وی اظهار کرد: خواب نامنظم و محرومیت از خواب، افزایش استرس و اضطراب، کار شیفتی، تغییرات ناگهانی در سبک یا محیط زندگی، مصرف قرص های خواب آور و آنتی هیستامین ها می تواند احتمال بروز آن را بیشتر کند.

  • اقدامات درمانی

یزدانی نژاد گفت: بهداشت خواب و خواب کافی، کوشش برای کنترل اضطراب و پرهیز از مصرف خودسرانه داروهای خواب آور در این میان بسیار حائز اهمیت است. اگر فرد حرکات سریع چشمی انجام دهد و به دنبال آن پلک ها، سر یا انگشتان دست و پایش را تکان دهد و یا فرد دیگری او را صدا بزند یا بدنش را لمس کند حمله سرانجام می یابد.

وی شرح داد: جلوگیری از خوابیدن به پشت تا حدودی از بروز فلج در خواب جلوگیری می نماید. تحقیقات نشان می دهد احتمال بروز این پدیده در افرادی که به صورت طاق باز می خوابند 3 تا 4 برابر بیشتر از سایرین است.

این روانپزشک توضیح داد: اگر فرد درگیر با فلج خواب از خواب بیدار شد و دریافت نمی تواند حرکت کند، کل انرژی خود را روی تکان دادن انگشتان پا قرار دهد. زمانی که یکی از ماهیچه های خود را حرکت دهد بلافاصله فلج خواب از بین می رود.

منبع: همشهری آنلاین

به "بختک یا اختلال خواب؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بختک یا اختلال خواب؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید